ενοικιασεις κατοικιων

Τάσεις φυγής και µετεγκατάστασης στα προάστια παρουσιάζουν πολλοί κάτοικοι στο Κέντρο της Αθήνας.

Ενοικιασεις Κατοικιων στην Αθήνα

«Ο κόσµος φεύγει από την περιοχή γιατί φοβάται». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο κ. Στέλιος Κουτσιλέος, που µένει στην περιοχή των Κ. Πατησίων, την τάσηφυγής πολλώνΑθηναίων και την επιθυµία µετεγκατάστασής τους στα προάστιακαι άλλες γειτονιές. Μακριά όµως από το Κέντρο.

Ο άτυχος Μανόλης Καντάρης, που δολοφονήθηκεεν ψυχρώ την περασµένη Τρίτη στην οδό Ηπείρου, δεν ήταν ο µόνος από τουςκατοίκους του Κέντρου της Αθήνας που ψάχνουν – και µέσω αγγελίας – να βρουν αγοραστήγια το σπίτιή το µαγαζί τους. Τα αλλεπάλληλα κρούσµατα βίας και εγκληµατικότητας στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν φόβο.

Από τα Κάτω Πατήσιαέως τη Βικτώρια καιτο κέντρο της Αθήνας τα πωλητήριακαι τα ενοικιαστήρια πάνωστις πολυκατοικίες διαδέχονται το ένα τοάλλο. Ενδεικτική είναι η εικόνα στη Λεωφόρο Ιωνίας, στον Αγιο Νικόλαο, τον δρόµο που εκτείνεται παράλληλα µε τις γραµµές του ηλεκτρικού σιδηροδρόµου: τα διαµερίσµατα κάθε τύπου –γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια – που πωλούνται και ενοικιάζονται είναι δεκάδες.

∆ύο από τις βασικές αιτίες που οδηγούν τους κατοίκους της περιοχής στην απόφαση να αναζητήσουν στέγη σταβόρεια και τα νότια προάστια ή ακόµη και εκτός Αττικής, στην περιφέρεια,είναι η υποβάθµιση και η εγκληµατικότητα. «Πολύς κόσµος φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ. Φοβόµαστε όταν ακούµε όλα αυτάπου συµβαίνουν γύρω µας. Προχθές, για παράδειγµα, µπήκαν στο σπίτι µιας κυρίας, εδώ παρακάτω, τη χτύπησαν και τη λήστεψαν», αναφέρει ο κ. Κουτσιλέος. Ενας γείτονάς του προσθέτει και ότι και η σύζυγός του πριν από µερικούς µήνες είχε πέσει θύµα τσαντάκια, πρωινές ώρες,κοντά στον σταθµό του Αγ. Νικολάου.

Οπως προσθέτειο κ. Κουτσιλέος, στην πολυκατοικία όπου µένει ένας εκ των ιδιοκτητών άφησε πρόσφατα το σπίτιτου – πλέοντο νοικιάζει – και µετακόµισε στα βόρεια προάστια. Οσο για τον ίδιο, σκέφτεται κι εκείνος να φύγει από την Αθήνα. Προς το παρόν εξετάζει δύο επιλογές. Ή να πάει στα βόρεια προάστια σε σπίτι που χτίζουν τα παιδιά του ή στο εξοχικό του. Πρόβληµα για την περιοχή,σηµειώνει, αποτελεί και η υποβάθµισή της. «Εδώ µεγάλωσα. Σ’ αυτή τη γειτονιά, η οποία ήταν γεµάτη οικόπεδα µε λουλούδια. Τώρα δεν έχει µείνειτίποτα».

Ενοικιασεις Κατοικιων στον Πειραιά

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Στην πράξη, ωστόσο, αυτή η πρόθεση αποµάκρυνσης από το Κέντρο σκαλώνει: «∆εν υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών στο Κέντρο ούτε από Ελληνες ούτε από ξένους. Ο κόσµος φοβάται πια να πάει να µείνει εκεί. Και οι ελάχιστοι εναποµείναντες έλληνες κάτοικοί του κοιτάζουν να φύγουν όπως όπως.∆ρόµοι όπως αυτοίκάτω από την οδό Αθηνάς ή πίσω απότην Πειραιώς, η Σοφοκλέους και η Μενάνδρου, ο Αγιος Παντελεήµονας και η Πλατεία Αττικής είναιαυτοί µε τοµεγαλύτερο πρόβληµα. ∆εν κατοικούνται πλέον ή τείνουν να ερηµώσουν από Ελληνες…», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αναστάσιος Βάππας, µέλος του ∆.Σ. της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙ∆Α).

Ακόµα καιοι χώροι που τελικά αδειάζουν άρον άρον δεν αξιοποιούνται. Ούτε καν νοικιάζονται πλέον, εξηγεί. «Οι ξένοι που ενδιαφέρονται νααγοράσουν προτιµούν την Κυψέληκαι τα Πατήσια. Αφγανοί κι Αφρικανοί δενέχουν λεφτά για αγορές. Ενας απόαυτούς νοικιάζει ένα σπίτι και µένουν εκεί είκοσι µαζί…» επισηµαίνει. «Παρατηρείται πλέον και το φαινόµενο ιδιοκτήτες πουεκµισθώνουν σπίτια ή καταστήµατα να µην προχωρούν σε εξώσεις, έστω κι αν οι ενοικιαστές τούς χρωστούν νοίκια επί µήνες. Κι αυτό γιατί προτιµούν να τους έχουν σαν “φύλακες” στις περιουσίες τους, µια καιξέρουν πως συχνά άδειες κατοικίες ή µαγαζιά έχουν καταληφθεί ή καταστραφεί…» περιγράφει ο κ. Βάππας.

Μετακοµίζουν ιδιοκτήτες και νοικάρηδες

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ, και στους ενοικιαστές καταγράφεται πλέον έντονη η τάση φυγής τους από το Κέντρο, διαπιστώνει µε τη σειρά του ο Αγγελος Σκιαδάς, νοµικός σύµβουλος κι εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών.

«Ολοένα και περισσότεροι γίνονται αυτοί που προσέρχονται στα γραφεία µας και µας ζητούν βοήθεια ώστε να αποδεσµευτούν από τις µισθώσεις τους.…» εξηγεί.

«Εµείς τουλάχιστο, δεν διαπιστώνουµε έµπρακτη γενικευµένη µετακίνηση από το Κέντρο προς άλλες συνοικίες.

Ούτε τώρα ούτε και µετά τα εκτεταµένα επεισόδια µε αφορµή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ούτε και από την περιοχή του Αγίου Παντελεήµονα…» αντιτείνει από την πλευρά του ο Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

«Από τη µια, όσο και να φοβούνται, οι περισσότεροι δεν έχουν τα χρήµατα ώστε να προχωρήσουν σε αγορά ή ενοικίαση ενός άλλου σπιτιού σε γειτονιά λιγότερο υποβαθµισµένη. Από την άλλη, και οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο Κέντρο που επιθυµούν να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν ζητούν συνήθως τις παλιές τιµές.

∆εν τις κατεβάζουν σε πιο λογικά για την εποχή πλαίσια, γι’ αυτό και τα ακίνητά τους µένουν τελικά απούλητα. Αλλά και να το αφήσει κανείς το σπίτι, ποιος και µε τι λεφτά θα έρθει να το πάρει;» αναρωτιέται ο κ. Ρεβύθης.

«Φτάσαµε πια στο έσχατο σηµείο ανασφάλειάς µας…» λέει µε τη σειρά του ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Θυρωρών Ελλάδος Γιώργος Βαµβακάς. «Ειδικά το τρίγωνο Πλατεία Βάθη – Πλατεία Κολιάτσου – Πλατεία Αττικής κατοικείται πλέον κυρίως από µετανάστες. Πολύς ξένος κόσµος “αποθηκεύτηκε” εκεί, σε υπόγεια και ηµιυπόγεια που παλαιότερα έµεναν ξενοίκιαστα, αφού δεν έκαναν ούτε για στάβλοι. Μαζεύτηκαν πια τόσοι πολλοί που, σε συνδυασµό και µε την οικονοµική κρίση, όλοι αυτοί έχασαν τη δυνατότητα για ένα µεροκάµατο. Ενας που έχει να φάει για µέρες τι θα κάνει; Θα κλέψει ή και θα σκοτώσει για να βρει χρήµατα για φαγητό…» υποστηρίζει.

This entry was posted in αθηνα, ενοικιασεις, ενοικιαση and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s