Ενοικίαση ακινήτων: Τα Tαμεία πρέπει να μειώσουν 25% το κόστος

ΣTHN αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων προχωρεί η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία έως τώρα παρέμενε στο ράφι με τα αζήτητα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, από την επαναδιαπραγμάτευση σεβαστού αριθμού συμβολαίων το ΙΚΑ αναμένεται να εξοικονομήσει 3 εκατ. ευρώ το 2011 ενώ ο ΟΑΕΕ περίπου 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει δώσει εντολή στους υπευθύνους να μειώσουν τις δαπάνες που καταβάλλουν οι οργανισμοί για τη μίσθωση ακινήτων, προκειμένου να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους, έως και 25% περνώντας όλα τα μισθώματα από «κόσκινο».

Μάλιστα η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι με την εφαρμογή της νέας διάταξης για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων η ενοικίαση ακινήτων θα γίνει  πιο ελκυστική, καθώς θα μπορούν να μισθωθούν για 12 έτη αντί 5 που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με ελάχιστο το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η αντικειμενική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων των 68 φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει υπολογιστεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η εμπορική αξία είναι πολλαπλάσια, ίσως και πάνω από 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα το 20% των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων με αντικειμενική αξία 276,3 εκατ. ευρώ περίπου παραμένει αναξιοποίητο.

 

Κινητή περιουσία

 

Από τα υψηλά επιτόκια, λόγω οικονομικής συγκυρίας, των προθεσμιακών καταθέσεων και των τίτλων του Eλληνικού Δημοσίου ευελπιστεί η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας ότι θα επωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύοντας τα αποθεματικά τους. Πλέον οι διοικήσεις των οργανισμών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ποσοστό επένδυσης από 2% σε 7%, επενδύοντας στα συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα αντί 300 εκατ. ευρώ που μπορούν σήμερα, 1 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: express.gr

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s