Δυσκολοτερη η διαχειριση ενοικιαζομενων ακινητων

Οι ιδιοκτήτες κτηρίων που ενοικιάζονται, είναι στην Κύπρο στην πλειοψηφία τους οικογένειες και όχι θεσμικοί επενδυτές όπως στις πλείστες μεγάλες Δυτικές οικονομίες. Και η διαχείριση των συγκεκριμένων κτιρίων είναι ουσιαστικά οικογενειακή υπόθεση.

Στη Λευκωσία, μερικές οικογένειες έχουν την μερίδα του λέοντος σε αριθμούς ακινήτων αν και πολλοί μικροεπενδυτές έχουν από ένα μέχρι τρία ακίνητα που ενοικιάζουν.

Στην ενοικίαση ακινήτων μπήκαν τα τελευταία 20 χρόνια και κάποιοι θεσμικοί επενδυτές, κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες, και ταμεία σύνταξης και προνοίας.

Η διαχείριση των συγκεκριμένων κτηρίων, δηλαδή η εξεύρεση ενοικιαστή και η υπογραφή των συμβολαίων, η είσπραξη των ενοικίων, η συντήρηση τους, τα κοινόχρηστα που πρέπει να εισπράττονται, η λογιστική και φορολογική  διαχείριση, γίνεται κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Από αυτούς, κάποιοι κάνουν καλά αυτή τη συγκεκριμένη εργασία. Αρκετοί όμως, απλά επειδή είναι οι ιδιοκτήτες δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν και επαγγελματίες στο θέμα της διαχείρισης.

Η αγορά των ακινήτων και ειδικά ο τομέας της ενοικίασης είναι ένας δυναμικός τομέας που συνεχώς αλλάζει. Κατά συνέπεια, ένας ιδιοκτήτης που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις ή που πιθανό διαχειρίζεται ένα μικρό αριθμό ακινήτων, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί σωστά τα ακίνητα του και ως εκ τούτου μαθαίνει από τα λάθη του. Τα νέα δεδομένα της αγοράς κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη διαχείριση.

Για παράδειγμα, μέχρι πριν 10 με 15 χρόνια ήταν ασυνήθιστο να καθυστερεί η καταβολή των ενοικίων. Ακόμη πιο απίστευτο ήταν να εξαφανίζονται οι ενοικιαστές και να αφήνουν με χρέη τους ιδιοκτήτες και τα ακίνητα σε άσχημη κατάσταση. Σήμερα αυτά τα δεδομένα τείνουν να εξελιχθούν σε κανόνα. Επιπλέον, τα δικαστήρια είναι επιβαρυμένα με πάρα πολλές υποθέσεις γεγονός που καθυστερεί την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ οι δόσεις και οι τόκοι για τους ιδιοκτήτες τρέχουν και οι ενοικιαστές μπορούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, δειλά – δειλά άρχισαν να παρουσιάζονται και στην Κύπρο εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, κάτι που στο εξωτερικό είναι πια κανόνας.

Παράλληλα, να πούμε ότι παρατηρείται η δημιουργία μιας νέας τάξης ιδιοκτητών – επενδυτών, με συλλογικές επενδύσεις στα ακίνητα, πέραν των οικογενειακών καταστάσεων και των ταμείων προνοίας.

Πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας των υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων είναι ένας τομέας με τεράστιες προοπτικές και πρέπει να αναβαθμιστεί.

Οι γνώσεις και εμπειρίες που πηγάζουν από την συλλογική διαχείριση μεγάλου αριθμού μονάδων από επαγγελματίες διαχειριστές, τα συστήματα ελέγχου και μηχανογράφησης που χρησιμοποιούν, και οι προσβάσεις σε νομικές και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες, ενεργούν προς όφελος των ιδιοκτητών οι οποίοι χωρίς ταλαιπωρία μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες των διαχειριστών και να ασχολούνται με τα σοβαρά και στρατηγικά θέματα της ακίνητης ιδιοκτησίας τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο 800 800 82

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s